Nya metoder för skalfasader

 

Skalfasader har blivit en allt vanligare behandling för patienter som önskar ett vitt, jämnt och symmetriskt leende. I takt med att metoderna för att göra skalfasader har utvecklats, har också behandlingen blivit allt mer efterfrågad. Den senaste tekniken “injection moulding”, där fasaderna skulpteras direkt på tänderna, har blivit ett prisvärt och hållbart alternativ. 

Skalfasader består av tunna skal som fästs på tänderna för att förändra deras utseende. Skalfasader är en estetisk behandling som kan åtgärda exempelvis sprickor i tänderna, missfärgningar, mellanrum eller till och med formen på tänderna. En behandling med skalfasader ser olika ut beroende på vilken typ av problematik som ska åtgärdas och vilken typ av fasader patienten väljer att ha. 

De flesta patienter vill ha fasader över flera tänder för att skapa en jämn och symmetrisk tandrad, men det går också bra att fästa en fasad på endast en tand. Det är patientens egna behov och önskemål som avgör. 

Ett nytt behandlingsalternativ när det kommer till skalfasader är injection moulding. Det är en behandling som växer i popularitet då den inte gör någon åverkan på de ursprungliga tänderna. Innan en injection moulding-behandling utförs, framställs en modell av fasaderna av en tandtekniker. Av modellen skapas en form som fylls med komposit direkt på tanden. Det innebär att tandläkaren slipper göra någon åverkan alls på originaltänderna. Behandlingen går snabbare och är billigare men ofta med samma höga estetiska utseende som porslinsfasader.  Fasader av injection moulding-typen är också lätta att reparera, eftersom fasaden tillverkas direkt på tanden i ett formbart kompositmaterial. Om fasaden skadas kan en ny form enkelt appliceras på tänderna. Det är inte bara tekniken för att utföra behandlingen som utvecklats, utan även kompositmaterialet har blivit bättre både sett till estetik och hållbarhet. Det är dock alltid viktigt att välja en erfaren och specialiserad tandläkare när du ska genomgå en behandling med skalfasader, för att få ett så bra resultat som möjligt. Tandläkarens erfarenhet och kunskap är den främsta garantin för ett lyckat slutresultat.

Nu finns teknologin för att uppnå ett högklassigt resultat med matchande nyanser för en naturlig look. Med det nya materialet blir uppbyggnaden av fasaderna bättre. 

Så går en behandling med injection moulding till: 

Steg 1: konsultation. Under en konsultation undersöker den behandlande tandläkaren dina tänder och ni får möjlighet att diskutera önskat resultat. Därefter kan tandläkaren föreslå vilken behandling som passar dig bäst, berätta om förutsättningarna för behandlingen, samt ge ett kostnadsförslag. Väljer du att gå vidare med behandling görs en grundlig undersökning innan behandlingen inleds. 

Steg 2: En prototyp av fasaderna framställs. Tandläkaren fotar och scannar dina tänder och tar fram en prototyp för skalfasaderna. Tandteknikern utgår sedan från prototypen för att framställa en modell, eller en form, som sedan skall fyllas med komposit. 

Steg 3. Preparation. Originaltänderna prepareras för att för att resultatet ska bli så bra som möjligt. Det kan innebära att tänderna bleks för att inte missfärgningar ska lysa igenom, eller att tänderna poleras noggrant för att formen med kompositmaterial ska passa och resultatet bli precist. 

Steg 4: Injection moulding. Formen fylls med komposit och tandläkaren placerar den över tänderna. 

Steg 5: Överskottsmaterial avlägsnas. Överskottsmaterial av komposit avlägsnas och tandläkaren skulpterar fasaden direkt på tänderna. 

Steg 6: Sista polishen. Fasaderna poleras och det slutgiltiga resultatet skulpteras fram. 

Skalfasader med injection moulding-metoden har oftast en längre hållbarhet än andra metoder med plastmaterial, dock är livslängden inte fullt så lång som för porslinsfasader som håller upp till 25 år. Fördelen med injection moulding är istället att de är lätta att reparera, då återuppbyggnaden sker direkt på tanden. Det gör även att kostnaden för reparationen blir relativt låg.