Skalfasader är en populär behandling för dem som önskar förbättra tändernas utseende. Med rätt förutsättningar kan du med hjälp av skalfasader skapa ditt drömleende. Rådgör dock alltid med en tandläkare innan du överväger skalfasader eftersom det finns omständigheter då andra alternativ passar bättre. 

 

Skalfasader är en estetisk behandling för tänderna som kan ge dig ett helt nytt leende. De består av tunna skal av porslin eller komposit som fästs över dina vanliga tänder för att förändra formen, storleken eller färgen på tänderna. Skalfasader kan åtgärda olika estetiska besvär såsom sprickor, mellanrum, missfärgningar eller ojämna tänder. 

 

Hur vet jag om skalfasader passar mig?

Huruvida skalfasader passar dig eller inte beror på flera faktorer. Här är några anledningar som kan avgöra om skalfasader är rätt för dig. 

 

Din munhälsa

 

 En av de viktigaste faktorerna som kan avgöra om skalfasader passar dig eller inte, är din orala hälsa. För att en behandling ska kunna genomföras krävs att du har en frisk mun, utan tecken på karies, infektion eller tandköttsinflammation. Om du har några av dessa problem behöver de behandlas innan du kan genomgå en behandling med skalfasader. 

 

Bettproblematik 

 

Skalfasader kan förbättra utseendet på tänderna, men de kan inte användas som ett substitut till tandreglering. Om du har omfattande bettproblematik kan du istället behöva genomgå en tandreglering. 

 

Kostnad

 

 Det finns flera typer av skalfasader, där vissa har en lägre kostnad än andra, men kostnaden för en behandling med skalfasader kan ändå uppfattas som hög. Om den ekonomiska faktorn är ett bekymmer finns det andra alternativ, som exempelvis tandblekning. 

 

Skalfasader är en estetiskt effektiv behandling för många, men den kan inte rekommenderas för alla. Faktorer som spelar in är din munhälsa, tandstruktur, eventuella bettproblematik och engagemang kring att upprätthålla tandvårdsrutiner,  samt vilken budget du har. Det är viktigt att rådgöra med en tandläkare under en konsultation innan du bestämmer dig för vilket som är det bästa alternativet för dig.