Skillnaderna mellan skalfasader och tandställning

Missfärgade eller sneda tänder kan påverka din självkänsla och annan bettproblematik kan även påverka funktionen i munnen. Två lämpliga metoder för att förbättra ditt leende är skalfasader och tandställning.  

Skalfasader och tandställningar

Skalfasader och tandställning kan hjälpa dig att förändra utseendet på dina tänder. Det finns dock flera skillnader mellan behandlingarna som är viktiga att känna till innan du fattar ett beslut om vilken behandling som du skulle vilja genomgå. 

 

Skalfasader

Skalfasader är tunna, individanpassade fasader som placeras på framsidan av dina tänder för att förbättra deras utseende. Skalfasader är vanligtvis gjorda av komposit eller porslin och används ofta för att dölja missfärgningar, ojämnheter eller mindre skador på tänderna. I samband med en behandling med skalfasader rekommenderas det att genomgå en tandblekning först, minst två veckor innan behandlingen ska genomföras.  

 

Tandställning

En tandställning kan användas för att korrigera dina tänder av både estetiska och funktionella skäl. En tandställning kan korrigera olika typer av bettfel som i sin tur kan orsaka svårigheter med att tugga och bita ihop ordentligt. Då kan din tandläkare göra en bedömning att du behöver en tandställning för att förbättra funktionen i munnen. Om du vill förändra utseendet på dina tänder, om de är sneda eller om du har en glugg, kan en tandställning också vara en lämplig behandling. Det finns olika typer av tandställningar att välja mellan som räls, genomskinliga, avtagbara skenor som Invisalign och osynliga tandställningar som Incognito som sitter på tandradens insida. För att veta vilken typ av behandling som passar dig bäst utifrån dina behov och förutsättningar bör du kontakta din tandläkare för konsultation och rådgivning.  

 

Vilken behandling ger bäst estetiskt resultat?

När det kommer till estetik är skalfasader ett mycket bra alternativ. Skalfasader ger snabba resultat när det gäller att förbättra dina tänders utseende och ge dig vita, raka tänder. Å andra sidan, om du har allvarliga bettfel, är tandställningar nödvändiga för att uppnå det bästa estetiska och funktionella resultatet. 

 

Fördelar och nackdelar med skalfasader respektive tandställning

Det finns flera skillnader mellan skalfasader och tandställningar och båda behandlingarna har sina för- och nackdelar. 

 

Fördelar med skalfasader

Skalfasader är en snabb och effektiv behandling för att korrigera missfärgningar, snedställningar, gluggar och sprickor. Till skillnad från en tandställning går en behandling med skalfasader mycket fort och kan ta upp till några veckor.  

 

Nackdelar med skalfasader

En nackdel med skalfasader är att du måste slipa tänderna innan du kan fästa fasaden. Det innebär att behandlingen är permanent så du kan inte ångra dig. Om du väljer kompositfasader istället för porslin slipper du dock slipa tänderna. Däremot så håller inte fasaderna lika länge om de är gjorda av komposit och du kan behöva komplettera och putsa upp dem hos en tandläkare.

 

Ytterligare en nackdel är att skalfasader är mycket känsligare än dina naturliga tänder vilket innebär att en fasad kan gå sönder om du tuggar på något hårt. Detta är dock ovanligt men om en skalfasad skulle gå sönder kommer du behöva ersätta den med en ny. 

 

Fördelar med tandställning

Tandställning är en effektiv lösning för att korrigera olika typer av bettfel. En tandställning är inte bara en estetisk behandling utan används också för att korrigera bettproblematik som ger dig funktionella besvär som svårigheter med att tugga, bita ihop eller tala. Med en tandställning flyttas dina tänder successivt till önskad position. Efter att behandlingen har avslutats får du vanligtvis en retainer som hjälper till med att hålla tänderna på plats.  

 

Nackdelar med tandställning

En nackdel med tandställning är att behandlingstiden är betydligt längre än skalfasader så om du önskar snabba resultat kan skalfasader vara mer lämpligt. Om du har en tandställning löper du också större risk för att utveckla karies och tandköttssjukdomar eftersom det är svårare att hålla tänderna rena med en tandställning. Därför är en god munhygien mycket viktigt. Dock så är en god och regelbunden munvårdsrutin alltid viktigt oavsett om du genomgår en behandling med tandställning eller skalfasader. För att dina skalfasader ska hålla så länge som möjligt är det mycket viktigt med en god munvårdsrutin.  

 

För att få ett så bra estetiskt resultat som möjligt är tandreglering i kombination med skalfasader mycket passande. Då reglerar du först tänderna till önskad position med tandreglering och sedan fästs fasader för ett vitare leende.  

 

 

 

Kontakta oss

Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi sparar och hanterar dina personuppgifter i enlighet med Aqua Dentals dataskyddspolicy.


Vill du veta mer om skalfasader? Kontakta Aqua Dental för att boka tid för en konsultation.
Stockholm

Aqua Dental - Expressen
Vasagatan 12
Aqua Dental - Farsta
Farsta Torg 25
Aqua Dental - Hammarby Sjöstad
Lugnets Allé 10
Aqua Dental - Kista
Danmarksgatan 46
Aqua Dental - Kungsholmen
Norr Mälarstrand 62
Aqua Dental - Mood
Norrlandsgatan 13
Aqua Dental - Mörby
Mörby Centrum
Aqua Dental - Nacka
Forumvägen 32
Aqua Dental - Odenplan
Dalagatan 42
Aqua Dental - Sollentuna
Sollentuna Centrum
Aqua Dental - Täby
Täby Centrum
Aqua Dental - Vasastan
Saltmätargatan 22
Aqua Dental - Östermalm
Sturegatan 48
Aqua Dental - Narkoskliniken
Rålambsvägen 10A-10B

Göteborg

Aqua Dental - Östra Hamngatan
Östra Hamngatan 52
Aqua Dental - Olskroken
Redbergsvägen 13A
Aqua Dental - Mölndal
Brogatan 17

Uppsala

Aqua Dental - Uppsala
Vaksalagatan 3

Malmö

Aqua Dental - Malmö Hansa
Södra Promenaden 69A
Aqua Dental - Malmö Triangeln
Södra Förstadsgatan 23

Västerås

Aqua Dental - Västerås City
Vasagatan 20
Aqua Dental - Västerås Kvarteret Igor
Vasagatan 25

Helsingborg

Aqua Dental - Helsingborg City
Kullagatan 11
Aqua Dental - Helsingborg Knutpunkten
Järnvägsgatan 5

Karlstad

Aqua Dental - Karlstad
Järnvägsgatan 7

Åre

Aqua Dental - Åre
Sankt Olavs väg 33

Östersund

Aqua Dental - Östersund
Kyrkgatan 66

Borås

Aqua Dental - Borås
Allégatan 46

Borlänge

Aqua Dental - Borlänge
Stationsgatan 10

Falun

Aqua Dental - Falun
Slaggatan 1

Kalmar

Aqua Dental - Kalmar
Norra Långgatan 13

Enköping

Aqua Dental - Enköping
Torggatan 22

Linköping

Aqua Dental - Linköping
Sankt Larsgatan 33

Örebro

Aqua Dental - Örebro
Kungsgatan 14

Norrköping

Aqua Dental - Norrköping
Hantverkaregatan 20

 

Kontakta Aqua Dental

010-188 00 00
servicecenter@aquadental.se