Vad är skalfasader?

skalfasader

Att genomgå en behandling med skalfasader har blivit allt mer efterfrågat bland patienter de senaste åren. Skalfasader ger ett jämnt, vitt och symmetriskt leende och behandlingen kallas ibland för “Hollywood smile” av just den anledningen. Men behandling, resultat, hållbarhet och pris kan variera stort beroende på vilket material som används och vilken tandläkare som utför behandlingen. 

Fasaderna består av tunna skal som fästs på tänderna för att förändra dess utseende. Skalfasader är en estetisk behandling som kan åtgärda exempelvis sprickor i tänderna, missfärgningar, stora mellanrum eller till och med formen på tänderna. En behandling med skalfasader ser olika ut beroende på vilken typ av problematik som ska åtgärdas och vilken typ av fasader som används. 

De flesta patienter vill ha fasader över flera tänder för att skapa en jämn och symmetrisk tandrad, men det går också bra att fästa en fasad på endast en tand. Det är patientens egna behov och önskemål som avgör. 

Vad är skillnaden mellan olika typer av skalfasader?

Skalfasader görs i olika material. Valet av material påverkar behandlingsprocessen, men även pris, resultat och hållbarhet varierar beroende på materialval. Vanligast är att skalfasader görs av porslin. Porslinsfasader är mycket komplexa att framställa. Det kräver mycket förberedelser och ett preciserat tandtekniskt arbete men ger också ett estetiskt mycket tilltalande resultat. 

Skalfasader görs även i komposit, vilket är ett plastmaterial. Kompositfasader kan göras på två olika sätt. Antingen framställs de på kliniken och skulpteras direkt på tanden av den behandlande tandläkaren, eller så framställs de av en tandtekniker på ett laboratorium. 

Fördelen med kompositfasader som framställs direkt på klinik är att behandlingen går väldigt snabbt och enkelt. Det ställer dock höga krav på tandläkarens förmåga och precision eftersom de skulpteras direkt på tanden. Kompositfasader som framställs på ett tandtekniskt labb kan göras väldigt tunna vilket ger minimal påverkan på tandsubstansen. 

Kompositfasader ger ett fint och tilltalande resultat men inte av samma höga klass som porslinsfasader. Kompositmaterialen utvecklas dock ständigt och resultatet med kompositfasader är i regel av högre kvalitet i dag än det var för bara några år sedan. 

Porslinsfasader har längre hållbarhet och ger ett högestetiskt intryck jämfört med kompositfasader men kostar mer och är svårare att ersätta om de skadas på något sätt. 

Nu finns det även ett tredje, helt nytt alternativ som kallas injection molding. Tandläkaren får då en modell som framställts på ett laboratorium av en tandtekniker. Av modellen skapas en form som fylls med komposit direkt på tanden. Det innebär att tandläkaren slipper göra någon åverkan alls på tänderna under och resultatet kan bli av samma klass som porslinsfasader, givet att en duktig, specialiserad tandläkare utför behandlingen. Dessa fasader är ett billigare alternativ till porslinsfasader och är dessutom mycket lätta att reparera. Eftersom detta är en ny metod finns endast ett fåtal tandläkare som utför den i Sverige i dag.    

Det är viktigt att välja en erfaren och specialiserad tandläkare när du ska genomgå en behandling med skalfasader, för att få ett estetiskt och hållbart resultat. 

 

 

Kontakta oss

Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi sparar och hanterar dina personuppgifter i enlighet med Aqua Dentals dataskyddspolicy.


Vill du veta mer om skalfasader? Kontakta Aqua Dental för att boka en konsultation eller för att få veta mer.
Lugnets Allé 10
Kungsholmen - Stockholm
Norr Mälarstrand 62
Forumvägen 32
Vasagatan 12
City - Göteborg
Östra Hamngatan 52
Olskroken - Göteborg
Redbergsvägen 13 A
Täby - Stockholm
Stora Marknadsvägen 15
Stureplan - Stockholm
Riddargatan 12A
Danmarksgatan 46
Dalagatan 42
Rålambsvägen 10A
Kontakta Aqua Dental
010-188 00 00
servicecenter@aquadental.se
Aqua Dental Logo