Vad är skalfasader?

skalfasader

Att genomgå en behandling med skalfasader har blivit allt mer efterfrågat bland patienter de senaste åren. Skalfasader ger ett jämnt, vitt och symmetriskt leende och behandlingen kallas ibland för “Hollywood smile” av just den anledningen. Men behandling, resultat, hållbarhet och pris kan variera stort beroende på vilket material som används och vilken tandläkare som utför behandlingen.

Fasaderna består av tunna skal som fästs på tänderna för att förändra dess utseende. Skalfasader är en estetisk behandling som kan åtgärda exempelvis sprickor i tänderna, missfärgningar, stora mellanrum eller till och med formen på tänderna. En behandling med skalfasader ser olika ut beroende på vilken typ av problematik som ska åtgärdas och vilken typ av fasader som används. 

De flesta patienter vill ha fasader över flera tänder för att skapa en jämn och symmetrisk tandrad, men det går också bra att fästa en fasad på endast en tand. Det är patientens egna behov och önskemål som avgör. 

Vad är skillnaden mellan olika typer av skalfasader?

Skalfasader görs i olika material. Valet av material påverkar behandlingsprocessen, men även pris, resultat och hållbarhet varierar beroende på materialval. Vanligast är att skalfasader görs av porslin. Porslinsfasader är mycket komplexa att framställa. Det kräver mycket förberedelser och ett preciserat tandtekniskt arbete men ger också ett estetiskt mycket tilltalande resultat. 

Skalfasader görs även i komposit, vilket är ett plastmaterial. Kompositfasader kan göras på två olika sätt. Antingen framställs de på kliniken och skulpteras direkt på tanden av den behandlande tandläkaren, eller så framställs de av en tandtekniker på ett laboratorium. 

Fördelen med kompositfasader som framställs direkt på klinik är att behandlingen går väldigt snabbt och enkelt. Det ställer dock höga krav på tandläkarens förmåga och precision eftersom de skulpteras direkt på tanden. Kompositfasader som framställs på ett tandtekniskt labb kan göras väldigt tunna vilket ger minimal påverkan på tandsubstansen. 

Kompositfasader ger ett fint och tilltalande resultat men inte av samma höga klass som porslinsfasader. Kompositmaterialen utvecklas dock ständigt och resultatet med kompositfasader är i regel av högre kvalitet i dag än det var för bara några år sedan. 

Porslinsfasader har längre hållbarhet och ger ett högestetiskt intryck jämfört med kompositfasader men kostar mer och är svårare att ersätta om de skadas på något sätt. 

Nu finns det även ett tredje, helt nytt alternativ som kallas injection molding. Tandläkaren får då en modell som framställts på ett laboratorium av en tandtekniker. Av modellen skapas en form som fylls med komposit direkt på tanden. Det innebär att tandläkaren slipper göra någon åverkan alls på tänderna under och resultatet kan bli av samma klass som porslinsfasader, givet att en duktig, specialiserad tandläkare utför behandlingen. Dessa fasader är ett billigare alternativ till porslinsfasader och är dessutom mycket lätta att reparera. Eftersom detta är en ny metod finns endast ett fåtal tandläkare som utför den i Sverige i dag.    

Det är viktigt att välja en erfaren och specialiserad tandläkare när du ska genomgå en behandling med skalfasader, för att få ett estetiskt och hållbart resultat. 

 

 

Vill du veta mer om skalfasader och estetisk tandvård?

Intresserad av ett tandimplantat?

Kontakta oss

Vill du veta mer om skalfasader? Kontakta Aqua Dental för att boka en konsultation eller för att få veta mer.
Stockholm

Aqua Dental - Expressen
Vasagatan 12
Aqua Dental - Farsta
Farsta Torg 25
Aqua Dental - Hammarby Sjöstad
Lugnets Allé 10
Aqua Dental - Kista
Danmarksgatan 46
Aqua Dental - Kungsholmen
Norr Mälarstrand 62
Aqua Dental - Mood
Norrlandsgatan 13
Aqua Dental - Mörby
Mörby Centrum
Aqua Dental - Nacka
Forumvägen 32
Aqua Dental - Odenplan
Dalagatan 42
Aqua Dental - Sollentuna
Sollentuna Centrum
Aqua Dental - Täby
Täby Centrum
Aqua Dental - Vasastan
Saltmätargatan 22
Aqua Dental - Östermalm
Sturegatan 48
Aqua Dental - Narkoskliniken
Rålambsvägen 10A-10B

Göteborg

Aqua Dental - Östra Hamngatan
Östra Hamngatan 52
Aqua Dental - Olskroken
Redbergsvägen 13A
Aqua Dental - Mölndal
Brogatan 17

Uppsala

Aqua Dental - Uppsala
Vaksalagatan 3

Malmö

Aqua Dental - Malmö
Södra Promenaden 69A

Västerås

Aqua Dental - Västerås
Vasagatan 25

Helsingborg

Aqua Dental - Helsingborg
Kullagatan 11

Karlstad

Aqua Dental - Karlstad
Järnvägsgatan 7

Åre

Aqua Dental - Åre
Sankt Olavs väg 33

Östersund

Aqua Dental - Östersund
Kyrkgatan 66

 

Kontakta Aqua Dental

010-188 00 00
servicecenter@aquadental.se